Elämän solmukohdista

Elämän solmukohdista selviäminen on taitolaji ja meillä kaikilla on siihen intuitiivisia ja luontaisia lahjoja.

Jututin äkillistä, läheiselle ihmiselle tapahtuvaa kriisiä todistanutta asiakasta. Kysyin miten hän reagoi akuutin tilanteen mentyä ohi. Ensi reaktio oli ollut kehollinen tärinä tilanteen lauetessa. Sitä seurasi kielellinen tilanteen purku keskustelemalla useiden läheisten kanssa, psyykkisen kuorman jakaminen ja tilanteen merkityksien hahmottaminen. Päivän lopuksi hän oli päättänyt lähteä metsään suunnistamaan, että mieli pääsi keskittymään täysin muuhun tekemiseen ja keho purkamaan viimeisenkin tilannestressistä aiheutuneen adrenaliinin rippeen.

Akuutin kriisin kohdatessa joudumme usein keskittymään toimintaan. Olemme selviytymisen tilassa, jossa tunteiden kokemiseen ja elämiseen ei ole mahdollisuutta ja aikaa. Jos akuutin tilanteen päätyttyä emme salli tunteiden nousta kehosta esiin, voivat ne jäädä sinne jumiin vuosiksi tai vuosikymmeniksi.

Eläimillä on luontainen kyky ravistaa tarpeettomat tunteet kehostaan. Koirani ravistaa aina normaalin vireystilan ylittävät tunteet kehostaan tilanteen päätyttyä, oli kyseessä iloisenriehakas leikkihetki, joka päättyy, ohimennyt kohtaaminen epäilyttävän vastaantulijan kanssa tai tuulessa kiitävä muovipussi, joka vasta epäilyttävä onkin. Olen keväisin todistanut myös vesilintujen toimivan tällä tavalla: kiihkeää reviiri-tai puolisokiistaa seuraa taistelupukareiden siipien läiskytys ja ravistus, jonka jälkeen linnut voivan tyyninä ja majesteettisina lipua omiin suuntiinsa.

Myös meillä ihmisillä on erilaisia kehollisia menetelmiä traumojen ja kriisien kehoon jättämien tunteiden purkuun. Rytmiin, synkronisuuteen ja keholliseen ilmaisuun perustuvat mm. juoksu, tanssi, jooga ja taichi, jotka antavat kokemuksen oman kehon hallinnasta, joka itseä kohdanneen kriisin/trauman seurauksena on usein järkyttynyt. Kosketukseen perustuvat hoidot, kuten shiatsu, tarjoavat turvallisen ympäristön lähteä purkamaan kehoon jumiin jääneitä tunteita ja mahdollisuuden rauhoittaa jumiin jääneitä autonomisen hermoston stressireaktioita. Tärinäterapia, TRE, Tension/Trauma Release Exercise perustuu stressin jättämän jännityksen purkuun tärinäharjoituksia tehden.

Keinot on monet sanoi mummo, kun kissalla pöytää pyyhki. Tärkeää on löytää se, mikä itselle toimii. Keino, jolla palautat turvallisuuden kokemuksen ja tunteen takaisin kriisin jälkeen. Sillä kriisejä me kaikki väistämättä kohtaamme.

Previous
Previous

Surusta ja menetyksestä

Next
Next

Ilosta ja onnesta