Ajatuksia Jäniksen vuodelle 22.1.2023-9.2.2024

Talven kylmässä uinuva vesi ja puun symboli

Jäniksen vuoden avainsanat: Levollisuus, rauha, pysähtyneisyys, rentoutuminen, palkitseminen, turvallisuus, kodinhoito, empatia, diplomaattisuus

Miten levolliselta tuntuukaan ajatus suunnata askeleet ja mieli kohti alkavaa kiinalaista uutta vuotta. Olo on jo nyt hyvällä tavalla seesteinen ja pysähtynyt. Viime vuoden loppua leimannut tunne kiireestä ja kuormituksesta tuntuu valuvan vuoden alun sateiden huuhtomana katuojaan. Vaikka tammikuinen arki on alkanut, on harmaa ja tuulien riepoma sadesää houkutellut useaa meistä hidastamaan, jäämään sisälle, käpertymään kodin suojaan ja kääntymään sisäänpäin. Hiljentämään tahtia. Se on hyvä. Talvi on levon aikaa. Toisaalta sarastavan aamun hämärässä voi ulkona kuulla jo aavistuksen keväästä. Pitkään hiljaisena odottanut metsä on herännyt kilkattelemaan ja viheltämään mustarastaiden ja tiaisten havahduttua lisääntyvän valon määrään. Nuo äänet herättävät toivon tulevasta keväästä, liikauttavat talvessa uinuvaa energiaa.

Vuoden vaihde, oli se sitten läntisen tai itäisen kalenterin mukainen, kutsuu luontaisesti pohtimaan muutosta. Se pyytää vielä kerran tarkastelemaan kulunutta vuotta ja haastaa miettimään tulevaa. Mitä tulevalta vuodelta toivot? Mihin aikaa ja energiaasi haluat käyttää? Mikä yksi asia olisi sellainen, johon tänä vuonna kannattaisi keskittyä?

Kiinalainen filosofia ja maailman katsomus poikkeavat kovasti meidän läntisestä. Käsitteet Yin, Yang sekä viiden elementin teoria vaikuttavat taustalla selittäen ja kuvaten maailmaa ja sen ilmiöitä aina vuoden kierrosta ihmisten välisiin suhteisiin ja yksilöiden henkilökohtaiseen terveyteen. Yin symboloi maata, sitä kuvataan muun muassa sanoin passiivinen, pimeä ,kylmä, hidas, kostea ja sen energia on sisäänpäin suuntautuvaa. Yang taas symboloi taivasta. Se suuntaa ulospäin, on aktiivinen, lämmin, nopea ja valoisa. Yin ja Yang ovat vastavoimat, joiden vaihtelu luo muutosta. Talvi on Yin, kesä on Yang. Ne ovat riippuvaisia ja toisaalta yllä pitävät toisiaan eikä niitä voi erottaa. Yinissä on aina Yang ja Yangissa aina Yin. Näiden vuorottelu luo tasapainon ja toisaalta mahdollistaa muutoksen. Tätä jatkuvaa, erottamatonta vuorovaikutusta kuvaa usein myös taolaisuuteen yhdistettävä musta-valkoinen taiji symboli.

Viiden elementin teoriaan nojaten jokainen vuosi on luonteeltaan joko maskuliininen Yang tai feminiininen Yin. Lisäksi sitä luonnehtii yksi viidestä elementistä puu, tuli, maa, metalli tai vesi. 22.1.2023 alkava Jäniksen vuosi on Yin vuosi ja vuoden hallitseva elementti on Vesi. Jäniksen luontainen elementti on Puu. Näiden yllämainittujen elementtien yhteisvaikutuksen voidaan nähdä heijastuvan tämän alkavan Jäniksen vuoden kulkuun. Kiinalaisessa perinteessä Jänis on pitkäikäisyyden, rauhan ja vaurauden symboli.

Vesi elementtiä määrittää ennen kaikkea veden virtaavuus. Vedellä on kyky löytää tiensä ja asettua siihen muotoon, mikä sille kulloinkin on tarjolla. Jos kaadat vettä kuppiin asettuu vesi kupin raamien sisään. Jos kupissa on pienikin särö, löytää vesi tiensä siitä ulos. Vesi on elämän perusta ja se symboloi myös viisautta, rohkeutta sekä samanaikaisesti voimaa että pehmeyttä. Puu elementti liitetään kevääseen. Se on kasvun, luovuuden ja runsauden elementti. Puu symboloi elinvoimaista energiaa, joka luo uutta ja tuo mukanaan mielikuvituksellisuutta ja luovuutta.

Jos päättyvää Yang Tiikerin vuotta on määrittänyt dramatiikka, ailahtelevuus ja poliittinen epävakaus ollaan kiinalaisen astrologian mukaan siirtymässä nyt rauhallisempaan Yin energiaan. Kiinalaisesta astrologiasta käsin tarkastellen tuleva vuosi voi olla suotuisaa aikaa erimielisyyksien ratkomiselle. Ihmiset ovat empaattisempia, ymmärtäväisempiä sekä valmiimpia kompromisseihin. Kuin vesi joustamme enemmän ja virtaamme luonnollisemmin. Oman edun ajaminen jää taka-alalle ja harmonia sekä lempeä suhtautuminen vahvistuvat. Puu elementin vaikutuksesta vuosi on hyvää aikaa taiteen ja kulttuurin aloilla. Alkavan Jäniksen vuoden sanotaan tuovan mukanaan myös onnea ja odottamattomia mahdollisuuksia. Miltä tällainen vuosi kuulostaa?

Ajattelen, että kiinalainen maailmankatsomus on nimenomaan yksi tapa tarkastella maailmaa. Ajattelen myös että, mitä useammasta vikkelistä maailmaa ja sen ilmiöitä opimme tarkastelemaan, sitä paremman ja monipuolisemman kokonaiskuvan kaikesta ympärillä ja itsessämme olevasta voimme saada. Erilaiset näkemykset ja maailmankatsomukset voivat myös avata oven yllättäviin oivalluksiin. Kiinalaiseen maailmankatsomukseen perehtyminen on kiehtovaa ja toisaalta sen ymmärtäminen haastavaa. Se on mielestäni myös ihanan runollinen, symbolinen, holistinen ja joustava tapa tarkastella asioita. Kaikki on suhteellista. Länsimaisessa ajattelussa -omien korvieni välissä ainakin- valtaa pitävät usein kovat arvot, bisnes, kriittinen sekä tieteellinen ja toisinaan liian musta-valkoinen ajattelu. Jos seuraat mediaa ovat ajatuksesi alkavasta vuodesta jo helposti uhkakuvin kuorrutetut. Sanat, joita reaalimaailma vuoteen 2023 liittää eivät välttämättä luo toivoa. Kiinalaisen filosofian viitekehys tarjoaakin ikään kuin runollisemman, pehmeämmän ja toiveikkaamman tarkastelukulman. On kevyempää visioida omaa tulevaisuutta kiinalaisesta filosofiasta käsin. Yrityksen liiketoiminta ympäristön tarkastelussa ja liiketoimintasuunnitelmaa tehdessä voi sitten hyödyntää vaikkapa Sitran vuoden 2023 megatrendejä sekä pankkien suhdanne-ennusteita ja nivoa omia askelmerkkejä niihin. Mutta entäpä jos mielen ja minuuden tasolla sallisit itsesi tarkastella tulevaa vuotta kiinalaisen filosofian toiveikkuudesta käsin.

Jos antaisit veden virtaavuuden ja puun luovuuden ohjata mieltäsi, ajatuksiasi ja toimintaasi tulevana vuotena, miltä vuotesi silloin näyttäisi? Miten voisit olla joustava kuin vesi ja versoa kasvuun kuin puu? Jos mennyt vuosi oli sinulle vaikea, voisitko ajatella sen jääneen nyt taakse. Voisiko edessä olla levollisuuden vuosi? Jos mieltäsi ja tekemistäsi ohjaisivat jatkossa sanat rauha, rentoutuminen, palkitseminen, turvallisuus ja empatia, millainen vuodesta 2023 tulisi.

Hyvää Jäniksen vuotta.

Lähteet:

Johdanto kiinalaiseen astrologiaan: Gerry Maguire Thompson

Tuli, maa ja vesi: Dennis Vinokur

Previous
Previous

Rajoista työn ja vapaan välillä

Next
Next

Omatahtisuudesta